Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα σχετικά με την σωστή υγιεινή του στόματος, ενώ κάποια άλλα όχι. Παρόλα αυτά έχει παρατηρηθεί πως πολλοί ασθενείς αγνοούν ακόμα και τα πιο απλά – γνωστά tips σχετικά με την σωστή υγιεινή.

Παρακάτω θα βρείτε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις των ασθενών.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις ασθενών

 • Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;

  Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;

  Το βούρτσισμα των δοντιών συνιστάται δύο φορές καθημερινά, βράδυ – πρωί και ανεξάρτητα από τα γεύματα.

 • Τι είδους οδοντόβουρτσα να χρησιμοποιήσω;

  Τι είδους οδοντόβουρτσα να χρησιμοποιήσω;

  Η μέτρια οδοντόβουρτσα θεωρείται ως εκλογής, εκτός περιπτώσεων όπως έντονης ευαισθησίας των ούλων (συνίσταται η μαλακή). Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα θεωρείται εξίσου πολύ καλή επιλογή.

 • Να βουρτσίζω τα δόντια μου γρήγορα και με ένταση;

  Να βουρτσίζω τα δόντια μου γρήγορα και με ένταση;

  Το γρήγορο βούρτσισμα ή το ελλιπές , π.χ. μόνο τα δόντια που φαίνονται δεν εξυπηρετεί την υγιεινή του στόματος, ακόμα κι αν γίνεται πολλές φορές την ημέρα.

 • Πόση ώρα πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;

  Πόση ώρα πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;

  Το βούρτσιμα απαιτείται να διαρκεί σε χρόνο τουλάχιστον τέσσερα λεπτά και κατά τη διαδικασία πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς όλες οι επιφάνειες των δοντιών (μπροστινές , οπίσθιες, μασητικές).

 • Χρήση της οδοντόβουρτσας

  Χρήση της οδοντόβουρτσας

  Η οδοντόβουρτσα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την απομάκρυνση της πλάκας και των τροφικών υπολειμμάτων από τις οδοντικές επιφάνειες , δεν επιτρέπει όμως στον ασθενή να επιτύχει πλήρη υγιεινή των μεσοδόντιων διαστημάτων, κάτι που απαιτεί τη χρήση ειδικότερων βοηθημάτων .

  Υπάρχουν πολλοί τύποι οδοντόβουρτσας που διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα, σκληρότητα των ινών τους, μήκος και διάταξη των θυσάνων. Δεν υπάρχει ιδανική οδοντόβουρτσα, παρόλα αυτά οι μελέτες έχουν δείξει ότι μία χειροκίνητη οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και συνθετικές ίνες με αποστρογγυλεμένο άκρο είναι περισσότερο αποτελεσματική.

  Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται μία οδοντόβουρτσα, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα σημάδια της φθοράς της και μειώνεται η ικανότητα της για καθαρισμό.
  Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να αντικαθίσταται , όταν χάνει της αρχική της μορφή και οι ίνες της αρχίζουν να στρεβλώνονται.

  Σαν γενικός κανόνας συστήνεται ότι, ακόμα και αν οι ίνες της οδοντόβουρτσας δεν έχουν παραμορφωθεί , να αντικαθίσταται κάθε τρεις μήνες γιατί σε αυτό το διάστημα αρχίζουν να παρουσιάζονται μεταβολές στη μορφή του άκρου των ινών της και οι παραμορφώσεις αυτές μειώνουν την αποτελεσματικότητά της.

 • Να βουρτσίζω και την γλώσσα;

  Να βουρτσίζω και την γλώσσα;

  Η γλώσσα, τα μάγουλα και τα μαλακά μόρια και αυτά πρέπει να βουρτσίζονται και η οδοντόπαστα πρέπει να αλλάζει και δύο φορές όταν το στόμα δεν είναι πολύ καθαρό.

 • Τεχνική βουρτσίσματος

  Τεχνική βουρτσίσματος

  Οι διάφορες τεχνικές βουρτσίσματος μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τον τύπο κίνησης που κάνει η οδοντόβουρτσα. Οποιαδήποτε τεχνική και να χρησιμοποιηθεί είναι σημαντικό να μην τραυματίζονται τα ούλα και τα δόντια. Στην πραγματικότητα το ακατάλληλο βούρτσισμα μπορεί να τραυματίσει τα ούλα και να δημιουργήσει υφιζίσεις(υποχώρηση των ούλων προς την ρίζα) αν συνεχιστεί για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα .Υπερβολική δύναμη οδοντόβουρτσας ιδιαίτερα κατά την οριζόντια διεύθυνση μπορείνα προκαλέσει διάχυτες διαβρώσεις ακόμα και στην αδαμαντίνη.

  Αρχικά , οποιαδήποτε τεχνική βουρτσίσματος και αν χρησιμοποιηθεί είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί μία στεγνή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα για να μπορέσουν οι ινες της βούρτσας να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τα μικρόβια

 • Τι άλλο πρέπει να προσέξω;

  Τι άλλο πρέπει να προσέξω;

  Τέλος, το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια, ως συμπληρωματικά μέσα στοματικής υγιεινής μπορούν να χρησιμοποιούνται και άλλες ώρες π.χ. κατά το μεσημεριανό διάλλειμα, όταν κανείς παρακολουθεί τηλεόραση, και όχι κατά ανάγκη τις ώρες του κλασικού καθημερινού βουρτσίσματος βράδυ-πρωί.